Duits

 

Duurzaamheid

Voor het gezond houden van onze planeet streven wij naar een minimale eco-belasting. Overigens moeten dingen wel praktisch blijven.

Bij de nieuwbouw is direct rekening gehouden met het verstandig omgaan met de grondstoffen. Dus bouwen met een kleine voetafdruk.

Onze vakantiehuizen

Houtskeletbouw

Vanaf de begane grond vloer is de constructie en de wanden van onbehandeld hout bekleed met gips.
De woningen zijn aan de buitenzijde afgewerkt met Douglas hout uit de omgeving. Hierbij is gekozen om het onbehandeld te laten en de natuur zijn werk te laten doen. De vergrijzing van het hout geeft een mooie uitstraling.

Mocht er aanleiding zijn om op termijn toch iets aan de buitenlaag te doen dan kan deze opnieuw worden betimmerd waarna het oude hout nog voor de verwarming kan worden gebruikt.

Warmte voorziening

Op de voormalige ligboxenstal is aan de zuidzijde het dak voorzien van 10 boilerpanelen die een warmtebuffer van 1500 liter op temperatuur brengen. Hiermee worden de vakantiehuizen en het woonhuis verwarmd. De buffer is niet groot genoeg om door de winter te komen, daarom is aardgas helaas nog de backup.
De warmwatervoorziening van het woonhuis wordt ook via deze installatie geregeld, hiervoor is een vat van 300 liter tapwater geïnstalleerd.

Elektra

Op het dak van de ligboxenstal liggen 48 zonnepanelen die 11.64kWp leveren. Vanaf 2013 levert deze installatie gemiddeld 12,5 MwH per jaar.


De prestaties van de installatie zijn te zien op sunnyportal.com